perjantai 30. joulukuuta 2016

Mun Yuurit ne ovat jäällä

(tajusiko kukaan, että yritin tavailla Antti Tuiskun biisiä "Juuret" ton otsikon kanssa?)

Mun piti jo aiemmin kirjoittaa Yuuri/Yuri on Icesta ja sen suhteesta urheiluanimegenreen tai siitä, mihin genreen se pitäisi ylipäätään luokitella, jos pitäisi ollenkaan. Anime-lehti teki onnekseni taas työn puolestani ja oikein painatti ajatukseni paperille! Lukekaa siis viimeisimmän Animen pääkirjoitus! Tai siis lukekaa useammankin, mikäli haluatte tietää mitä mieltä olen asioista, sillä ajatukseni käyvät hyvin usein yhteen pääkirjoituksen kirjoittajan Petteri Uusitalon kanssa. En kuitenkaan jätä kokonaan puhumatta YoI:sta, sillä pitäähän minun heittää oma lusikkani tähän soppaan, mikäli sinne edes yhtään lusikkaa enää mahtuu.


Tykkäsin tästä op:n tyylistä, joten kuvia siitä!

Itselleni Yuuri on Ice (siis miten tän nyt romajilla kirjottais) ei ollut mikään vuosisadan tai edes vuoden teos, mutta pidin siitä silti. Ilmiö ja hypetys, jotka se on luonut ympärilleen ovat myös varsin mielenkiintoiset. Minulla oli melko erilainen ennakko-oletus sarjasta. Ajattelin, että se tulisi olemaan enemmän Yuurin ja Yurion suhteeseen keskittyvää valtataistelua jäällä, vähän angstia ja melko vakavaa touhua. Sarja teki siis aikalailla Madokat minulle näyttäen, että onkin ihan erilainen valmiisiin ajatuksiini verrattuna, jotka olivat syntyneet kauan sitten pv:n nähdessäni. Animen alussa olinkin hukassa sen kanssa, mihin sarja on painottumassa ja mielenkiintoni sarjaa kohtaan pysyikin yllä sen takia, että halusin päästä selville "että mitähän vittua". Viimeistään puolen välin jälkeen tuli kuitenkin selväksi, että sarjan focus on ihmissuhteissa je etenkin Yuurin ja Viktorin suhteen kehittymisessä. Tämä olikin itselleni se toinen yllätysmomentteja lisäävä tekijä, sillä näiden jäbien tarina oli poikkeuksellinen. Todella usein animessa romanssit kehittyvät pienen ikuisuuden ja viimeisessäkin jaksossa niiden lopullinen "tulos" jää auki ja jatko katsojan mietittäväksi. Olin varma, että YoI tulee olemaan anime, jossa on selvää fanserviceä fujosheille ja luulin sen nimenomaan siihen fanserviceen jäävänkin. Haha lälläslää mua huijattiin ja Yuuri+Viktor pääsikin etenemään fanservicen lisäksi! Tykkäsin myös siitä, että suhde eteni jotenkin realistisesti ja luonnollisesti vieläpä. En kestä semmosta ylisöpöilyä ja punastelua ja hihittelyä ja pohtimista ja jankkaamista ja ylisuuria tunteita (=sohjo). Yuuri on Icen omalaatuisuuden mahdollisti varmasti osaltaan se, että se on orginaalianime. Orginaalianimeilla ei ole samalla tavoin tiukkoja raameja kuin johonkin aiempaan teokseen pohjaavalla animella, ja siksi niillä on mahdollisuus irrotella enemmän.


Yuuri on Ice on tuntunut herättävän keskustelua. Olen analysoinut sitä sellaistenkin kavereiden kanssa, jotka eivät katso niin paljon animea ja/tai analysoi yleensä niitä niin syvällisesti(?). Jotain myös kertoo se, että mulla on näin paljon sanottavaa animesta, joka oli mun mielestä "ihan jees". En tosin tarkkaan osaa osoittaa, mitkä kaikki asiat nostavat keskustelua. Muutama juttu, mikä mieleen tulee ovat juuri tuo aiemmin puhuttu yllättävyys ja sitten yksinkertaisesti se, että niin moni katsoi animea ja innostui siitä. Minkä te luulette olevan syynä?

Muita Yuuri on Icestä mieleen tulevia asioita on animaation laatu. Ensimmäinen jakso alkoi vahvasti ja vielä siinä luistelukohtauksetkin näyttivät muistaakseni hyviltä. Sen jälkeen taso alkoikin sitten laskemaan. Viikottain ilmestyvä anime on monesti vielä enemmän perunalla animoidun näköistä, joten ei tämä nyt niin pahasti mun silmään pistänyt. Olin iloinen, että luistelukohtaukset oli ylipäätään animoitu, eikä toteutettu esimerkiksi kuvina. Jos sitten dvd-julkaisuun tätä vaikka parannettaisiin? Somen käyttö oli mukava lisämauste ja kiinnitti sarjan tapahtumat hauskasti nykyaikaan! Tykkäsin, että Insta oli mukana ed:ssäkin sarjassa vilkkumisen lisäksi. Viimeinen jakso tätä animea oli melkoisen lattea... Vaikka Yuuri ja Viktor ovatkin sarjan tähdet, olisin kaivannut hieman enemmän reagointia tapahtumiin myös muilta hahmoilta. Jotenkin muutenkin se oli vähän plääh jakso, mutta ehkä tälle ei haluttu tehdä niin mahtipontista, ympyrän sulkevaa loppua, koska sarja on jatkumassa?


Olisin ainakin halunnut tietää vähän Yurion fiiliksiä viimeisessä jaksossa, sillä sarjan alkupäässä hän oli niin oleellisessa osassa.
Ja äksyt hahmot on kivoja!

Yksi asia Yuuri on Iceen liittyen, joka saa minut näkemään punaista on Twitterin spoileri-ilmiö! En ole koskaan aiemmin nähnyt yhtä hävytöntä spoilaamista! En tietenkään halua kieltää ihmisiä puhumasta lempisarjastaan, mutta minun mielestä netikettiin kuuluu, että spoilereista varoitetaan ennakkoon. Jos haluaa puhua ilman spoilerivaroituksia, voi sen tehdä epämääräisemmin esim. "Tykkäsin jakson lopussa siitä, mitä Viktor teki!" Yhdessä vaiheessa teki mieli melkein jättää koko anime kesken, koska tiesin viikottain ennakkoon jo kaikkein tärkeimmät asiat. Yritin aina vältellä spoilereita, mutta useasti spoilaannuin silti. Lopulta katsoinkin jaksot heti niiden tultua, vaikka se tarkoittikin väsymystä seuraavana päivänä valvomisen takia. Onko tämä spoilerivihastus kukkahattutäteilyä vai ootteko samaa mieltä spoilaamisesta?

Paljon asiaa jäi kommentoimatta (esimerkiksi hahmokehitys), mutta en ole hyvä tekemään kaiken kattavia animearvosteluja enkä oikein jaksa tbh. ":D" Puhukaa te toki kommenteissa sitten niistä asioista, joita minä en maininnut! Olen mieluusti kyllä keskustelussa mukana!


Ihanaa uutta vuotta ennakkoon! ♥
Nähdään blogin puolella sitten vuonna 2017!

1 kommentti:

  1. OLEN AGRESSIIVINEN KUKKIS JOS MINUN LEMPISARJAA / LEFFAA /KIRJAA / PELIÄ SPOILATAAN onneksi yoi ei kuulunut tähän koska sitten olisin atm hyvin agressiivinen, koska tiiän siitä aika paljon instan takia. Katoin eräänä yönä kaksi ekaa jaksoa, ne olivat hyvin mielenkiintoisia. Haluisin kattoo enemmän, mutta jotenkin animen katsominen on niin hankalaa :'D

    VastaaPoista

Saa kehua, haukkua, huutaa, keskustella, ihmetellä, ihastella tai kysyä. Miten vaan! ♥