perjantai 30. lokakuuta 2015

Miksi juuri cosplay?

Hei!


Mullahan olisi Rintamasuunnan jutuista blogattavaa edelleen, mutta pidetäänpä täällä cosplayryhmästämme välillä taukoa. Sen sijaan cosplaysta aiheena ylipäätään en ajatellut pitää taukoa, vaan viimeinkin pohtia hiukan pintaa syvemmin aihetta ja miettiä miksi cosplay on juuri minulle tärkeä harrastus ja miksi ylipäätään olen sen aikoinani aloittanut.
Varoitus! Luvassa vanhoja kuvia muokkaamattomina.


Hahmojen/sarjojen fanitus ja hahmoihin samaistuminen
Tästä syystä harrastuksen alunperin oikeastaan aloitinkin ja se on edelleen harrastusta ylläpitävä syy. Ensisijaisesti olen animeharrastaja ja sitten vasta cosplayharrastaja, eli en katso sarjoja cosplaylasit silmillä vaan viihteenä muuten vain. Niistä sitten saattaa pompahtaa ihania hahmoja ja asuja, joiden toteuttaminen on ihan paras asia. Oikeastaan kaikkiin hahmoihin, joita olen cossannut, olen myös pystynyt samaistumaan edes pienesti. Ainakin ne ovat olleet ihania ja tärkeitä!

Mun eka cossi ikinä! Super Sailor Jupiter (2007)!


Voin harrastaa juuri niin kuin haluan
Jokaista asua miettiessäni voin pohtia mitä haluankaan tällä kertaa tehdä ja miten! Vaikeustason voi valita itse puvun (ja rahatilanteen) mukaan. Voin esiintyä, kulkea tapahtumassa muuten vaan, olla kuvattavana, osana ryhmää tai yksin. Voin tehdä kaiken alusta alkaen itse tai ostaa jotain valmiina ja modata. Harrastus ei automaattisesti pakota kaikkia kilpailemaan tai olemaan ammattilaisia, kuten esimerkiksi urheiluharrastuksilla ja jopa sanataideharrastuksellani oli tapana.

Apua! 
2009 Animecon ja hirveästä kankaasta tehty mekko, kun parempaa ei löytynyt.
En välittänyt kuitenkaan ja oli hauskaa prinsessaryhmämme kanssa!


Pääsen tekemään yhden harrastuksen puitteissa monia asioita
Tästä puhuinkin joskus aiemmin videolla. 
Olen keskiverto ihminen. En ole löytänyt vielä mitään asiaa, missä olisin erityisen hyvä. Vaikka panostaisinkin johonkin kovasti, en silti yllä huipulle tai ole ainakaan vielä yltänyt. Cosplayssa tämä ei häiritse sillä voin olla ihan ok ompelija, peruukkien modaaja ja proppien tekijä ja kokonaisuus silti näyttää siistiltä ja hyvältä. Tärkeää on saada aikaan kaunis puku josta olen itse ylpeä eikä niinkään esimerkiksi kisata ja olla paras viimeistä saumaa ja helmen reikää myöten. Kun olen monessa asiassa ok ja teen parhaani, on lopputulos hyvä. Se riittää minulle, sillä cosplay on monen pienen palasen summa.

Vanha kuva, mutta edelleen tuttu näky.


Oman työn tuloksen näkeminen
Tämän takia myös siivoaminen on kiva juttu. :D 
Itseasiassa ompeluprosessi ei ole minusta erityisen kiva ja varsinkin kaavojen tekoa sekä kankaiden leikkaamista suorastaan vihaan, mutta rakastan vaihetta kun saan ensimmäistä kertaa koota asun kokonaan ylle ja vain ihastella omaa työtäni. Minä tein tuon! Oho, sieltä kangaskasan ja muun tilpehöörin seasta kuoriutikin ihan oikea animehahmo! Mikä fiilis! ♥


Pikkuhiljaa tulee valmista...


Arjesta irtaantuminen
Kaikki eivät ehkä tarvitse outoja asuja ja täysin erilaista ulkonäköä tähän, mutta minusta cosplay on erittäin tehokas keino unohtaa arjen murheet ja kiireet! Jotenkin cosplayssa on vähän sellaista entisaikojen karnevaalihenkeä: saat päivän ajan olla ihan erinäköinen kuin muulloin! Oikeastaan jollain tapaa eri henkilökin. Cosplay on kuin leikki, jossa aikuisetkin voivat olla mukana.

Hölmöt asut ja hännät


Voi harrastaa yksin tai ryhmässä
En oikeastaan keksi tähän lisää höpötettävää. Tältäkin kantilta katsottuna harrastuksen monipuolisuus on hyvä asia. Aina ei tee mieli olla osana ryhmää tai "joukkuetta", joskus taas ei tee mieli olla yksin harrastuksensa kanssa.


Pingurumpu ryhmässä oli niin hauskaa!


Esiintyminen
Cosplay on esiintymistä monella tapaa ja minusta se on kivaa! Ei pelkästään itsensä esille tuomisen takia, vaan että saan nähdä myös muiden esityksiä, inspiroitua itse tai olla inspiroimassa toisia. Esiintyminen on ihan vain tapahtumassa liikkumista, kuvien julkaisua ja konkreettista lavallaoloa minun mielestä. Kaikista edellä mainituista esiintymisen tavoista saa myös aivan ihania muistoja. Auttaa myös pääsemään hiljalleen eroon turhasta jännittämisestä ja ujoudesta.


Kuva: Mikael Peltomaa


Cosplayihin liittyvät tapahtumat
...ovat mahtavia paikkoja harrastaa! Tapahtumat inspaavat minua aina vaan cossaamaan lisää. Silloinkin kun tapahtuma on enemmän animeen ja mangaan keskittyvä saan yleensä myös potkua cosplayn saralle. Niissä ikäänkuin yhdistyvät nämä kaksi harrastusta. Tapahtumiin on myös jonkun takia mukavempi mennä puku päällä, joten ne toimivat motivaattoreina tehdä lisää pukuja. Lähinnä coneissa sitä tuleekin cossattua.

Oon just saapunut vuoden 2011 Desusta kotiin ja saanut vaihdettua mukavat vaatteet ja pestyä meikit.
Olo on mukava rankan päivän jälkeen, mutta halusin silti takaisin!


Harrastuksen kautta ystävien saaminen ja saman henkisten ihmisten tapaaminen
Olen saanut hirveästi ystäviä ja tuttuja cosplayn takia. Se on varmasti kaikista ihanin ja sydäntä lämmittävin asia, mitä tämä harrastus on minulle voinut tarjota.

Tältä Rintsu-miiteissä on näyttänyt ja näyttää edelleen tauoilla.
Tungosta. Kylki kyljessä hyvien tyyppien kanssa.


Positiiviset vaikutukset elämään
Cosplayn kautta olen oppinut hirveästi: kädentaitoja, askartelua ja aikatauluttamista muutaman esimerkin sanoakseni. Rintamasuunnan, varsinkin kun viimevuodesta eteenpäin minut nimitettiin ryhmän vastuuhenkilöksi, avulla olen oppinut ammattinikin kannalta tärkeitä ryhmänhallintataitoja, jokaisen huomioon ottamista isossa ryhmässä, tilojen vuokraamista, asioiden järjestelyä yms. Rintamasuunta on erityisesti muokannut minua ihmisenä rohkeammaksi ja kohti sitä henkilöä, joka haluan olla, mutta minkä ujouteni ja sisäänpäinkääntyneisyyteni on estänyt. Osittain siitä syystä, että uskalsin tutustua noin suureen joukkoon uusia ihmisiä ja toimia ryhmässä aktiivisena jäsenenä, opiskelen täällä kaupungissa ja tätä alaa.
Cosplayssa saan käyttää mielikuvitustani ja luovuuttani. En pidä tutoriaalien käytöstä, sillä haluan keksiä asiat itse. Pidän harrastuksesta, jossa saa käyttää sopivan verran aivoja.
En voi olla sanomatta etteikö cosplaylla olisi ollut myös sitä paljon puhuttua positiivista vaikutusta itsetuntoon. Mielestäni silloin on onnistunut harrastusvalinnassaan kun se saa aikaan hyvää oloa. Cosplayn avulla olen oppinut jonkun verran meikkaamaan ja saamaan itsestäni sen näköistä myös arkena, että peiliin kehtaa edes vilkaista.

Tämäkin Rintsu-miitistä.
Oisko kesältä 2011 ja Rintsu-tanssi menossa vai mikähän se oli.Miksi sinä harrastat cosplayta?

2 kommenttia:

  1. Koska cosplay on parasta monessa mielessä ^^ Voisin vaikka kans kirjottaa aiheesta jossain kohtaa, niin vältytään kilometrikommentilta :_D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjoita ihmeessä! Sama harrastus merkitsee eri ihmisille eri asioita, joten olisi mielenkiintoista lukea! ♥

      Poista

Saa kehua, haukkua, huutaa, keskustella, ihmetellä, ihastella tai kysyä. Miten vaan! ♥